Ξάνθη – Πομακοχώρια – Πόρτο Λάγος

Μία πόλη στολίδι, η Ξάνθη στέκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ήταν και είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών που συμβιώνουν αρμονικά κάτω από τους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης.

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής: 80€ ανά άτομο

Επιβάρυνση μονόκλινου: 30€

Ημέρα 1η Φλώρινα – Ξάνθη

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Νέο Πάρκο στις 7:00. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό θα φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, την πόλη της Ξάνθης. Η Ξάνθη είναι μία πόλη με χρώμα, πολυπολιτισμική, με σφριγηλότητα και έντονη προσωπικότητα. Πόλη φοιτητών, πόλη πολιτισμών, η Ξάνθη έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς, τα οποία και θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες. Τακτοποίηση   στο   ξενοδοχείο   μας. Ελεύθερος χρόνος στη Ξάνθη για γεύμα εξ ιδίων και αναχώρηση για να γνωρίσουμε τα Πομακοχώρια, αυτά τα ζωντανά χωριά που απλώνονται σαν δίχτυ πάνω στο πλούσιο ανάγλυφο της  οροσειράς  της  Ροδόπης. Άνθρωποι αυθεντικοί τα κατοικούν, ακούραστοι ξωμάχοι που παλεύουν εδώ και αιώνες την τραχιά αλλά όμορφη γη τους. Πομάκοι αποκαλούνται οι μουσουλμάνοι (κυρίως) κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι ίδιοι ωστόσο έχουν περισσότερες ονομασίες για να ορίζουν την ταυτότητά τους, όπως οι Αλεβίτες, κυρίως στην ανατολική πλευρά της περιοχής και προς τον Έβρο. Για πάρα πολλά χρόνια η περιοχή των Πομακοχωρίων ήταν όχι απλά απομονωμένη αλλά σχεδόν αποκλεισμένη από την υπόλοιπη επικράτεια. Σήμερα οι έλεγχοι που κάποτε υπήρχαν ανήκουν πλέον στο παρελθόν, και τα χωριά των Πομάκων αναπτύσσονται με αργά βήματα αλλά σταθερά. Ο επισκέπτης εδώ πρέπει να σέβεται την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων, ωστόσο θα πρέπει επίσης να έχει κατά νου πως δεν επισκεπτόμαστε τα χωριά για την γραφικότητά τους, δεν είναι αυτό το δέλεαρ. Μην ξεχνάμε πως για πολλά χρόνια, όπως είπαμε, υπήρξαν εντελώς απομονωμένα. Εδώ δεν ερχόμαστε σαν τουρίστες αλλά σαν περιηγητές, με σεβασμό και πραγματικό ενδιαφέρον για να δούμε  τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Αφού διασχίσουμε τα χωριά θα κάνουμε στάση στον Εχίνο για καφεδάκι και επιστροφή στην Ξάνθη. Χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη της Ξάνθης και θα επισκεφθούμε την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το περίφημο ρολόι και την περιοχή της Ξανθίππης, το σημείο όπου μπορείς να δεις την πόλη από ψηλά. Έπειτα θα επισκεφθούμε την παλιά πόλη της Ξάνθης, η πόλη με τα χίλια χρώματα, η «αρχόντισσα της Θράκης». Μία περιήγηση στα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, όπου θα έρθετε σε επαφή με το αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα της σύνθεσης διαφορετικού τύπου πολυμορφικών κατοικιών και με την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος, θα σας μείνει αξέχαστη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η Ξάνθη – Πόρτο Λάγος – Φλώρινα

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για να επισκεφθούμε το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι Πόρτο Λάγος με τη λίμνη Βιστωνίδα, τη μεγαλύτερη από τις 14 λιμνοθάλασσες της Θράκης,  καταφύγιο σπάνιων πουλιών το οποίο προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση RAMSAR. Πάνω σε μια ξέρα στην λιμνοθάλασσα του πόρτο Λάγος βρίσκεται το μετόχι του Αϊ Νικόλα, στολίδι μοναδικό στην περιοχή. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Παντάνασσας. Αμέσως μετά παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη μας.

Περιλαμβάνει:

  • Tην μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας.
  • Μία διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ξάνθης με πρωινό.
  • Τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνει:

  • Επιπλέον γεύματα, ποτά, τηλεφωνήματα, εισόδους μουσείων/αρχαιολογικών χώρων και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό.
  • Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (4€ ανά δωμάτιο)

!! Σημείωση: Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.