Τζουμερκοχώρια

Η φύση στα Τζουμέρκα ζει στο δικό της, ήρεμο ρυθμό εναλλαγής των εποχών και λέξεις όπως δέος και θαυμασμός δεν επαρκούν για να περιγράψει κανείς τη μεγαλειότητά της.
Εδώ ο χρόνος μοιάζει να αιωρείται μετέωρος πάνω από τις χαράδρες, τους κατακόρυφους γκρεμούς των φαραγγιών και τα χιονισμένα έλατα που αναρριχώνται στα βράχια μέχρι τη γυμνή, αλπική ζώνη. Τα άφθονα, τρεχούμενα νερά και οι επιβλητικοί καταρράκτες δικαιολογούν την παρουσία της απανταχού πυκνής βλάστησης που ικανοποιούν στο έπακρο τη δίψα των ματιών και του σώματος.

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής: 20€ ανά άτομο.

Ημερήσια εκδρομή

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Νέο Πάρκο στις 7:30 το πρωί. Αφού περάσουμε από το Αμύνταιο να πάρουμε τους φίλους μας κατευθυνόμαστε προς τα γραφικά Τζουμερκοχώρια με πρώτη στάση το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του και διαθέτει τρία επίπεδα. Μικρό σε μέγεθος (μόλις 250 μέτρα), αλλά με εντυπωσιακούς χρωματισμένους σταλαγμίτες, κάτω από τους οποίους έχουν σχηματισθεί τρεις λίμνες σε αποχρώσεις του γκρι, ροζ και άσπρου. Επόμενος σταθμός είναι το ονομαστό κεφαλοχώρι των Δυτικών Τζουμέρκων, τα Πράμαντα, χτισμένα σε υψόμετρο 840 μ. αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Στρογγούλας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα δούμε παλαιά γεφύρια, καταρράκτες, χωριά πετρόχτιστα με την χαρακτηριστική μαυρόπλακα, νερόμυλους, ξωκλήσια κ.α.. Φθάνοντας στα Πράμαντα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας για βόλτες, καφέ και μεσημεριανό φαγητό. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα θαυμάσουμε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης» και θα επισκεφθούμε την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Οποίος το επιθυμεί θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί και το Εργαστήριο του Γιιώργου Πολύζου που ακόμα κατασκευάζει κοσμήματα χρησιμοποιώντας την παλαιά τεχνική καθώς και αρχαία όργανα της περιοχής (Είσοδος ελεύθερη). Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό των Μελισσουργών, η Αετοφωλιά των Τζουμέρκων, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Οι Μελισσουργοί έχουν ξεχωριστό χρώμα χάρη στα τρεχούμενα νερά και πλατάνια της περιοχής, τον ποταμό Μελισσουργιώτικο και τα γειτονικά ελατοδάση. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του χωριού σχετίζεται με την εργατικότητα των κατοίκων, καθώς αυτοί, λόγω των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, ανέκαθεν ήταν εργατικοί σαν μέλισσες. Σε όλη την περιφέρεια του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με τα ωραία μεταλλικά και επιτραπέζια νερά. Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και χάρη και το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα Τζουμερκοχώρια. Το ιδανικό μέρος για να απολαύσουμε τον απογευματινό μας καφέ. Αφού γεμίσαμε με υπέροχες εικόνες και απολαύσαμε την φύση παίρνουμε σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής όπου μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις για την κάλυψη των ταξιδιωτικών μας αναγκών, φτάνουμε αργά το βράδυ στη Φλώρινα.

Περιλαμβάνει:

  • Τη μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας.
  • Τις περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.

Δεν περιλαμβάνει:

  • Το εισιτήριο εισόδου στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. (3€ κανονικό, 2€ ανεργίας και πολυτέκνων)