Μάλτα

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής : 785€ /άτομο

Επιβάρυνση μονόκλινου : 160€

Ημέρα 1η Φλώρινα – Θεσσαλονίκη – Μάλτα – Ξενάγηση Βαλέτα  

Συγκέντρωση και αναχώρηση από Φλώρινα στις στις 03:00 τα χαράματα με προορισμό το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Αναχώρηση στις 09:00 με απευθείας πτήση της Ryanair  Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μάλτας. Η Δημοκρατία της Μάλτας, βρίσκεται νότια της Σικελίας και περιλαμβάνει, συνολικά, 7 νησιά. Από αυτά, μόνο τα τρία μεγαλύτερα κατοικούνται (Μάλτα, Γκόζο, Κομίνο). Η Μάλτα όπως θα το διαπιστώσετε μοιάζει με καρτ ποστάλ, είναι γεμάτη με μεσαιωνικά κάστρα, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια, μικρά οθωμανικά δρομάκια, λιμανάκια με ξύλινες χρωματιστές ψαρόβαρκες και θεσπέσια φύση.  Στη Μάλτα, που είναι και το μεγαλύτερο νησί απ΄όλα, βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας, η Βαλέτα, που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη που χτίστηκε από ‘’αριστοκράτες’’ για ΄΄αριστοκράτες’’.  Η λέξη Βαλέτα προέρχεται από τη μαλτέζικη Μπελτ (=Πόλη). Θα ξεναγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Θα περπατήσουμε στην κεντρική οδό, που είναι γεμάτη με πολύ όμορφα καφέ, εστιατόρια και μπουτίκ. Από εκεί θα χαθούμε μέσα στα ατμοσφαιρικά στενά, με τα πανέμορφα αναγεννησιακά και μπαρόκ σπίτια και τα χρωματιστά χαγιάτια τους.

Ένα βασικό αξιοθέατο της Βαλέτας είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη, όπου εντός του φιλοξενούνται 8 παρεκκλήσια καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο στον προστάτη άγιο των διαφορετικών τμημάτων του Τάγματος. Οι αγιογραφίες του ναού ξεχωρίζουν για τη τεχνοτροπία, τη θεματική αλλά και το υψηλό καλλιτεχνικό τους επίπεδο. Για παράδειγμα εκεί βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα του Καραβάτζιο, ο Αποκεφαλισμός του Ιωάννη Βαπτιστή και ο Άγιος Ιερώνυμος.

Ξεχωριστό στη Βαλέτα, είναι και το ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, από τον Μεγάλο Μάγιστρο Ιωάννη Παριζό ντε λα Βαλέτ, ιδρυτή της Βαλέτας και ήταν πάντοτε η κατοικία του εκάστοτε κυβερνήτη. Το παλάτι μπορούμε να το δούμε μόνο εξωτερικά καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος.

Χαρακτηριστικό αριστοκρατικό οίκημα της εποχής που ιδρύθηκε η Βαλέτα, θεωρείται και το ανάκτορο-μουσείο Ρόκα Πίκολα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το οίκημα διαθέτει 50 δωμάτια, καταφύγια που χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μία πολύ πλούσια συλλογή έργων τέχνης, επίπλων και ασημικών, τα οποία εκτίθενται στο κοινό.

Φυσικά στην ξενάγησή μας δεν θα παραλείψουμε τους φημισμένους Κήπους Μπαράκα όπου θα περπατήσουμε στα κατάφυτα μονοπάτια, που είναι γεμάτα με σιντριβάνια, λουλούδια, ανθισμένους, αρωματικούς θάμνους, σκιερά δέντρα κ.α.. Επίσης μέσα στους κήπους βρίσκεται και μια σπουδαία συλλογή υπαίθριων γλυπτών, που αναπαριστούν όλους τους ήρωες της Μάλτας. Φτάνοντας στην άκρη, κοντά στα τείχη, θα απολαύσουμε τέλεια θέα του λιμανιού. Στο κάτω τμήμα των Κήπων Μπαράκα, βρίσκεται η Χαιρετιστήρια Πυροβολαρχία της Μάλτας. Εκεί παρατίθενται σήμερα 8 κανόνια, που βλέπουν στο λιμάνι.   Μετά το τέλος της ξενάγησής μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για χαλαρή βόλτα και καφέ στα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου της Βαλέτας. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η Βαλέτα – Μόστα – Μεδίνα – Ραμπάτ – Βαλέτα

Σήμερα θα κάνουμε μία ενδιαφέρουσα εκδρομή στο βόρειο τμήμα της Μάλτας, για να επισκεφτούμε δύο ακόμη σημαντικές πόλεις του νησιού. Πρώτος σταθμός μας θα είναι η Μόστα. Πρόκειται για μία μικρή και πυκνοκατοικημένη πόλη, στη βορειοκεντρική περιοχή του νησιού. Από τα αξιοθέατα της Μόστα, ξεχωρίζει η Ροτούντα, η βασιλική του 19ου αιώνα, που έχτισαν εθελοντικά οι ενορίτες, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Ροτούντα σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα, κάτοικο της Μόστα, Τζιόρτζιο Γκρονιέ ντε Βασέ και έχει τον 3ο μεγαλύτερο τρούλο του κόσμου χωρίς κολώνες. Είναι αντίγραφο του ρωμαϊκού τρούλου στο Πάνθεον της Ρώμης. Η κατασκευή της από τους ενορίτες κράτησε 27 χρόνια. Ο τρούλος βομβαρδίστηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η εκκλησία ήταν γεμάτη με κόσμο, αλλά δεν καταστράφηκε. Στον ναό υπάρχει ρεπλίκα των θραυσμάτων της βόμβας που χτύπησε πάνω στον τρούλο και ανατινάχθηκε. Μετά τη Μόστα, θα συνεχίσουμε βορειοδυτικά, για τον επόμενο σταθμό μας, τη Ραμπάτ. Η Ραμπάτ είναι χτισμένη στην περιοχή της Παλιά Πόλης της Μάλτας, η οποία ήταν η πρωτεύουσα του νησιού από την αρχαιότητα ως τον μεσαίωνα. Πρόκειται για την αρχαία Μελίτη. Η Μελίτη, κατοικούνταν από την εποχή του Χαλκού και το 218 π.Χ. πέρασε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Εν συνεχεία έγινε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά το 870,κατελήφθη από τους Άραβες της Τυνησίας και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Άραβες έχτισαν μια καινούργια πόλη, πάνω στα ερείπια της ρωμαϊκής και την ονόμασαν Μεδίνα. Σήμερα, στα περίχωρα της Ραμπάτ, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μελίτης. Ραμπάτ, σημαίνει προάστιο στα αραβικά, και αυτή η ονομασία δόθηκε στην πόλη επειδή είναι χτισμένη λίγο έξω από τη Μεδίνα.

Στο δρόμο μας, θα περάσουμε απέξω από το πιο καλοδιατηρημένο μνημείο στη Μεδίνα (πρώην Μελίτη) την Ρωμαϊκή Έπαυλη, στην οποία έχουν σωθεί εντυπωσιακά ψηφιδωτά ελληνιστικού στυλ, αγάλματα των αυτοκρατόρων της Ρώμης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Οι τεχνοτροπίες των ψηφιδωτών, του περιστυλίου και των αγαλμάτων, θυμίζουν αυτές τις Πομπηίας. Η έπαυλη χτίστηκε τον 1ο αιώνα και κατοικήθηκε ως και τον 2ο. Εν συνεχεία, τον 11ο αιώνα μετατράπηκε σε αραβικό νεκροταφείο. Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν 245 αραβικοί τάφοι.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Ραμπάτ, που θα σας συνιστούσαμε εάν θέλετε να επισκεφτείτε, πέρα από την αρχαία Μελίτη, είναι οι Ρωμαϊκές Κατακόμβες του Αποστόλου Παύλου και της Αγίας Αγάθης. Αυτές κατασκευάστηκαν ως νεκροταφείο, διότι επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θεωρούνταν ανθυγιεινό οι νεκροί να θάβονται στην πόλη. Επίσης σώζεται η Τράπεζα της Αγάπης, ένας ξεχωριστός χώρος μέσα στις κατακόμβες με χτιστό στρογγυλό τραπέζι και χτιστό κυκλικό καναπέ που περιβάλλει το τραπέζι. Πιστεύεται ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν για γεύματα προς τιμήν των νεκρών.

Μετά τη Ραμπάτ θα επισκεφτούμε τις πρώην εγκαταστάσεις των αεροπορικών βάσεων της RAF, το Μουσείο της Αεροπορίας, τα κτίρια των βάσεων, ένα αμφιθέατρο, το Στάδιο της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας της Μάλτας, η Αμερικανική Πρεσβεία, ένας μεγάλος κήπος, μία μεγάλη αγορά φρούτων και λαχανικών και πολλά εργαστήρια τεχνιτών που κατασκευάζουν χειροτεχνήματα για τα οποία φημίζεται η χώρα, όπως αντικείμενα από φυσητό γυαλί, δαντέλες και κοσμήματα. Αφού περιηγηθούμε μέσα στο ιδιότυπο αυτό πάρκο, θα επιστρέψουμε στη Βαλέτα, όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο για χαλαρές βόλτες μέσα στην πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η Βαλέτα – προαιρετική εκδρομή νησί Γκόζο – Βαλέτα

Μετά το πρωινό ελελυθερη ημέρα. Διαφορετικά για όσους το επιθυμούν ξεκινάμε για την προαιρετική ημερήσια εκδρομή με φεριμπότ στο νησί Γκόζο, το οποίο ανήκει στη Δημοκρατία της Μάλτας (κόστος περίπου 50€). Είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος. Στο νησί Γκόζο τα αξιοθέατα είναι πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ξεκινάμε με τον μεγαλιθικό ναό Τζγκαντία (3700 π.Χ.), ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε με τον ρωμαιοκαθολικό μπαρόκ ναό του 1678, τη Ροτούντα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή – η θέα από τον τρούλο κόβει την ανάσα. Κάνουμε μία ακόμη θρησκευτική στάση στη Βασιλική της Αγίας Παρθένου του Τα’Πινού (1575). Και μετά πάμε μια βόλτα στο μεσαιωνικό Καστέλο το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Γκόζο, τη Βικτόρια, και λειτουργούσε για αιώνες ως Ακρόπολη. Το κάστρο ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι εντυπωσιακό.  Ακολουθούν οι Αλυκές που κατασκευάστηκαν από τους αρχαίους Ρωμαίους, στο ψαροχώρι Μάρσαλφορν, πάνω στα τιρκουάζ νερά της παραλίας, και θεωρούνται το διασημότερο αξιοθέατο του νησιού. Επίσης ξεχωρίζει ο πύργος Ντουέιρα που χτίστηκε το 1652, ως παρατηρητήριο, κατ’ εντολήν του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών, Τζιοβάνι Πάολο Λάσκαρη, και σήμερα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένας από τους 10 διάσημους Πύργους του Λάσκαρη. Επιστρέφοντας στη Βαλέτα, θα εκμεταλλευτούμε το πέρασμα μας από την ακτή Ράμλα, καθώς θα αφήνουμε πίσω μας το νησί Γκόζο, για να αγναντέψουμε την θέα από ψηλά της ακτής με την χρυσοκόκκινη άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, εκεί όπου βρισκόταν η Σπηλιά της Καλυψούς – αυτή την άμμο κάποτε λέγεται ότι την πάτησε ο Οδυσσέας. Επιστρέφοντας στην Βαλέτα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η Τρείς πόλεις και τη Μαρσασλοκκ

Μετά το πρόγευμα θα ανακαλύψουμε την περιοχή του Μεγάλου λιμανιού απέναντι από την Βαλέτα γνωστές ως  «τρεις Πόλεις», το πρώτο αρχηγείο των ιπποτών, την Κοσπίκουα, την Βιτοριόζα και την Σέγκλεα, έδρα των Ιωαννιτών Ιπποτών κατά την μεγάλη πολιορκία του 1565.  Από τους κήπους Γκαρτιόλα στην Σένγκλεα που βρίσκονται στην άκρη της χερσονήσου, θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού φρουρείου St. Angelo, από όπου ο Μαγίστρος La Vallette οδήγησε το νησί στη νίκη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Πολιορκίας του 1565. Έπειτα περνώντας από την Κοσπίκουα, την διπλά οχυρωμένη και μεγαλύτερη από τις τρεις πόλεις, θα επισκεφθούμε την Βιττοριόζα. Θα περπατήσουμε από τις τρεις πύλες για να εξερευνήσουμε το ‘collachio’, τη συνοικία των Ιπποτών, το κτιριο της Ιερής εξέτασης, των Μοναστηριών, το σπίτι του Δήμιου και την πλατεία των εκτελέσεων.  Στη συνέχεια θα δούμε το Μαρσασλόκκ, το μεγαλύτερο ψαροχώρι της Μάλτας. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περιπλανηθείτε στην αγορά ή απλά να χαλαρώσουμε και να θαυμάσουμε τα πολύχρωμα ψαροκάικα.

Ημέρα 5η Βαλέτα – Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

Πρωινό και μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας για Θεσσαλονίκη στις 12:20. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης περίπου στις 15:00 και άμεση επιβίβαση στο λεωφορείο για αναχώρηση προς Φλώρινα. Άφιξη αργά το βράδυ στη πόλη μας.

Περιλαμβάνει:

 • Tη μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας από Φλώρινα προς αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και επιστροφή.
 • Αεροπορικά εισιτήρια με απευθείας πτήσεις της Ryanair από Θεσσαλονίκη προς Μάλτα και επιστροφή.
 • Φόρους αεροδρομίων.
 • Παραδοτέα βαλίτσα 20 κιλών
 • Μεταφορές εντός Μάλτας σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 • Τέσσερις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στη Μάλτα.
 • Τα πρωινά σε πλούσιους μπουφέδες.
 • Τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας.
 • Την είσοδο στις Κατακόμβες του Αγίου Παύλου και στον Ναό της Μόστα.
 • Έμπειρο ελληνόφωνο ξεναγό.

Δεν περιλαμβάνει:

 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, τηλεφωνήματα, εισόδους μουσείων, και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό.
 • Την προαιρετική κρουαζιέρα στο νησί Γκόζο (κόστος περίπου 50€

Διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας δεκαπενταετίας.