Ίμβρος – Τένεδος – Τροία

Μοναδικό οδοιπορικό μνήμης στην Ίμβρο και στην Τένεδο, τα Δαρδανέλια, την ιστορική Τροία, περιοχές του οδοιπορικού μας στη γειτονική χώρα, που ξυπνούν μνήμες τόσο οικίες αλλά συνάμα τόσο άγνωστες στον σύγχρονο Έλληνα.

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής: 360€/άτομο.

Επιβάρυνση μονόκλινου: 185€

Ημέρα 1η Φλώρινα – Ίμβρος

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Νέο Πάρκο στις 06.00 το πρωί. Αφού προηγηθούν οι απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις για την κάλυψη των ταξιδιωτικών μας αναγκών, φθάνουμε στα σύνορα των Κήπων. Μόλις ολοκληρωθεί ο τελωνιακός έλεγχος θα κάνουμε μια σύντομη στάση στα αφορολόγητα είδη και αμέσως μετά ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή στο τοπίο της Θράκης, θα φθάσουμε στο λιμάνι του Καμπάτεπε (Κabatepe), όπου θα πάρουμε το ferryboat και μετά από ένα σύντομο σχετικά ταξίδι διάρκειας μιάμισης ώρας φθάνουμε στην Ίμβρο (Gökçeada), το νησί του Πατριάρχη μας .  Το όνομά της το πήρε από τον Καρικό θεό Ίμβραμο. Η Ίμβρος καλύπτεται από χαμηλά βουνά και μικρές κοιλάδες με άφθονα τρεχούμενα νερά, λιτούς οικισμούς, αποθήκες, στάβλους, φούρνους κλπ. Τα σπίτια, κατασκευασμένα από πέτρα, λάσπη, ξύλο και κεραμίδι, έχουν σοφά αξιοποιήσει τη γεωμορφολογία του εδάφους, αναδεικνύοντας λειτουργικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι δρόμοι λιθόστρωτοι (καλντερίμια) οδηγούν στα παραδοσιακά σημεία αναφοράς και κέντρα επικοινωνίας, όπως η εκκλησία, το σχολείο, οι απλές βρύσες, οι βρύσες-πλυσταριά με τις πέτρινες γούρνες και το τζάκι για το ζέσταμα του νερού, η πλατεία με τα καφενεία και τα μαγαζιά. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια και  Διανυκτέρευση.  

Ημέρα 2η Ίμβρος

Αφού πάρουμε το πρωινό μας αναχωρούμε για να γνωρίσουμε τα κυριότερα χωριά του νησιού, ξεκινώντας με το μακρινότερο χωριό το Σχοινούδι, όπου έπειτα από συνεννόηση θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Συνεχίζουμε προς Αγρίδια (την αετοφωλιά της Ίμβρου, το μοναδικό χωριό με αμιγώς Ελληνικό πληθυσμό) και στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, το οποίο πήρε το όνομα του από ομώνυμο εκκλησάκι, πνιγμένο στο πράσινο με κυρίαρχο δέντρο την ελιά, τη γενέτειρα του Πατριάρχη. Θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το σχολείο που επαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια στο οποίο φοίτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Επιστρέφουμε το απόγευμα στην πρωτεύουσα την Παναγιά με την όμορφη Μητρόπολη και το  Ελληνικό σχολείο. Αφού ξεναγηθούμε θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον καφέ μας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Ίμβρο και ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ ακολουθεί προαιρετική έξοδος στο κάστρο όπου μπορούμε να απολαύσουμε το δείπνο μας εξ ιδίων σε κάποια ψαροταβέρνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η Ίμβρος – Τσανάκκαλε – Τροιά

Πρωινό και αναχώρηση για το Τσανάκαλλε (Δαρδανέλλια). Το στενό που χαράζει ως τομή ανάμεσα στις δύο ηπείρους είναι ένα από τα ιστορικά περάσματα του κόσμου. Από εδώ θα περάσει ο Φρίξος και η Έλλη, η οποία έπεσε σε αυτό εξ ου και το όνομα Ελλήσποντος. Θα το πούμε και Δαρδανέλια, επειδή εκεί κοντά υπήρχε μια αρχαία πόλη που είχε κτίσει ο Δάρδανος στην ασιατική πλευρά του πορθμού. Σήμερα ονομάζεται Τσανάκαλε, από το Τσανάκ Καλεσί, δηλαδή «φρούριο των τσανακιών» – πήλινες γαβάθες που παράγονται εδώ από το 1740. Είναι ένας ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που από την πρώιμη αρχαιότητα υπήρξε σημαντικός, επειδή ένωνε ως φυσική διάβαση την μια ήπειρο με την άλλη, αλλά και ως θαλάσσια λεωφόρος, που συνέδεε τους λαούς του Αιγαίου με τους λαούς του Εύξεινου Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για να επισκεφθούμε την πολυθρύλητη Τροία, που πριν ακόμα και από το 2300 π.Χ. λόγω της στρατηγικής της θέσης, πρέπει να ζούσε ελέγχοντας τα Στενά και να πλούτιζε από το εμπόριο του ορείχαλκου. Μετά την ξενάγησή μας στην Τροία θα επιστρέψουμε στα Δαρδανέλια και θα περιηγηθούμε στην πόλη, η μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία της οποίας ζωντανεύει στο Ναυτικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Κάστρο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Τσανάκκαλε όπου θα δειπνίσουμε και θα διανυκτερεύσουμε.

Ημέρα 4η Τσανάκκαλε – Τένεδος

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για να πάρουμε το πλοίο προκειμένου να επισκεφθούμε την Τένεδο (Bozcaada), το 2ο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που ανήκει στους Τούρκους και που χωρίζεται από τις ακτές της Τουρκίας με ένα στενό ανοίγματος 3 ναυτικών μιλίων. Η σημαντική θέση που κατέχει η Τένεδος, οφείλεται αναμφίβολα στην σπουδαία στρατηγικής σημασίας θέση της, ανάμεσα στη Λήμνο και τα Μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα στενά των Δαρδανελίων, γι’ αυτό και αποτελούσε το μήλον της έριδος από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Μπορεί τώρα πια να ζουν ελάχιστοι Έλληνες και τα παλιά ελληνικά αρχοντικά να κατοικούνται από Τούρκους, η παλιά όμως ελληνική συνοικία εξακολουθεί να αποτελεί το στολίδι του νησιού και τον κυριότερο πόλο έλξης των επισκεπτών. Ολόκληρη η ενδοχώρα του εύφορου νησιού μοιάζει με έναν τεράστιο αμπελώνα που εδώ και πολλούς αιώνες παράγει εξαίσια σταφύλια και εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Πολλοί ξένοι περιηγητές και οινογνώστες το έχουν υμνήσει. Το λιμάνι και η χώρα με το κάστρο και τις δύο γειτονιές, ελληνική και τουρκική, είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Αργά το απόγευμα επιστροφή με το πλοίο στο Τσανάκκαλε. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η Τσανάκκαλε – Αλεξανδρούπολη – Φλώρινα

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε σιγά σιγά το ταξίδι της επιστροφής μας όπου αφού διασχίσουμε τα στενά των Δαρδανελίων θα συνεχίσουμε για τα σύνορα των Κήπων. Τελωνιακός έλεγχος και αναχώρηση για Αλεξανδρούπολη όπου θα γευματίσουμε εξ ιδίων. Αμέσως μετά συνεχίζουμε το ταξίδι μας όπου μετά τις απαραίτητες  ενδιάμεσες στάσεις, άφιξη αργά το βράδυ στη πόλη μας.

Περιλαμβάνει:

  • Tην μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας.
  • Δύο διανυκτερεύσεις  στην Ίμβρο στο Kale Palace hotel3* ή παρόμοιο με πρωινό.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στο Τσανάκκαλε στο Hotel Parion 5*  ή Kolin 5* με ημιδιατροφή.
  • Επίσημο διπλωματούχο ξεναγό ο οποίος θα μας συνοδεύει καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής.
  • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης
  • Φόρο διανυκτέρευσης
  • Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Καμπάτεπε προς Ίμβρο και επιστροφή
  • Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Γκέικλι προς Τένεδο και επιστροφή.

Δεν περιλαμβάνει:

  • Επιπλέον γεύματα, ποτά, τηλεφωνήματα, εισόδους μουσείων/αρχαιολογικών χώρων και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό.

!! Σημείωση: Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.