Δαλματικές Ακτές

Οι Δαλματικές Ακτές αποτελούν μια ιστορική περιοχή της Αδριατικής. Όμορφες μικρές παραλίες, σμαραγδένια νερά, πολυάριθμα νησάκια, βραχώδεις ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, δασωμένα βουνά συνθέτουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο. Οι μεσαιωνικές πόλεις με το άψογα διατηρημένο ιστορικό τους κέντρο, τα γραφικά χωριά με τα λιθόστρωτα σοκάκια, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το υπέροχο μεσογειακό κλίμα καθορίζουν το πλαίσιο για πανέμορφες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Επισκόπηση

Μπούντβα – Κότορ – Ντουμπρόβνικ – Μόσταρ – Σπλίτ

Τιμή συμμετοχής: 375€/άτομο

Επιβάρυνση μονόκλινου: 150€

Ημέρα 1η Φλώρινα – Κρυσταλοπηγή –  Μπούντβα

Συγκέντρωση στο Νέο Πάρκο στις 06:00 το πρωί και αναχώρηση από τη Φλώρινα με προορισμό τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής. Κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις, φτάνουμε στα σύνορα από όπου θα κατευθυνθούμε προς το Μαυροβούνιο και από εκεί θα φτάσουμε νωρίς το απόγευμα στην Μπούντβα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση λίγο πριν ξεναγηθούμε στην πόλη. Η Μπούντβα ανήκει στο Μαυροβούνιο και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Αδριατικής, όπου συνδυάζεται το Ελληνικό, το Ρωμαϊκό και το Βενετσιάνικο στοιχείο αποτελώντας έναν από τους διασημότερους προορισμούς των Δαλματικών Ακτών, καθώς θεωρείται η μητρόπολη του τουρισμού του Μαυροβουνίου όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές της, αλλά και για τον πλούτο των ιστορικών της μνημείων. Ξεκινάμε από την Παλιά πόλη, η οποία καταστράφηκε από σεισμό το 1979 και ανασυγκροτήθηκε ολοκληρωτικά. Συνεχίζουμε στα βόρεια της πόλης όπου βρίσκεται το μοναστήρι Στανιέβιτσι, στο οποίο ψηφίστηκε το 1798 ο πρώτος νομικός κώδικας του Μαυροβουνίου. Η περιήγηση συνεχίζεται προς το κέντρο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται το Εθνογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την ίδρυση της πόλης μέχρι σήμερα αποδεικνύοντας ότι ο τόπος αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων. Έπειτα, το χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, το φρούριο, θα είναι η επόμενή μας στάση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η Μπούντβα – Κότορ –  Ντουμπρόβνικ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε με προορισμό το Κότορ, όπου θα ξεκινήσει η περιήγησή μας στη γραφική αυτή περιοχή, τη «Νύμφη της Αδριατικής», όπως την αποκαλούν για την ομορφιά που της προσφέρει η γαλάζια θάλασσα και το πράσινο βουνό. Ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, μια πολύ παλιά πόλη καλά διατηρημένη, προστατευόμενη από την Unesco, με έντονη Βυζαντινή και βενετσιάνικη επιρροή. Βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, από τους πιο όμορφους κόλπους των ακτών του Μαυροβουνίου. Ορισμένοι του αποδίδουν την έννοια του μεγαλύτερου, νοτιότερου και ομορφότερου φιορδ της Αδριατικής αλλά και της Νότιας Ευρώπης. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία του Κότορ συγκαταλέγονται το κάστρο της πόλης όπου και θα το επισκεφθούμε, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τρύφωνα, του πολιούχου της πόλης, χτισμένος το 12ο αιώνα, η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και το  γοτθικό παλάτι Drago. Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και φαγητό. Αναχώρηση για το ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η Ντουμπρόβνικ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για μια γνωριμία με την κοσμοπολίτικη αυτή πόλη που ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979 είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία. Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ είναι μια περιοχή, κλεισμένη σε τείχη του 10ου αιώνα μήκους 2 χλμ. Στο Ντουμπρόβνικ θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, θα δούμε τα ανάκτορα με τα σπουδαιότερα αξιοθέατα, τον Καθεδρικό Ναό των Ρέκτορς, τον Καθεδρικό Ναό, το μοναστήρι των Φραγκισκανών. Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για βόλτες στα γραφικά στενά ή τον πεζόδρομο και χρόνος για φαγητό. Και στη συνέχεια  προαιρετική  κρουαζιέρα  στο  κοντινότερο  νησάκι  Lokrum για  να  επισκεφθούμε  το βοτανικό πάρκο. Κατόπιν επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η Ντουμπρόβνικ – Μόσταρ – Σπλίτ – Ντουμπρόβνικ

Μετά το πρωινό μας συνεχίσουμε για το Μόσταρ, παλιά γέφυρα (stari most). Είναι η βασίλισσα του Νερετβα γιατί είναι κτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, πόλη μαρτυρική ανά τους αιώνες με σύμβολο της τη Νέα Γέφυρα με τους Πύργους χαρακτηρισμένη από την Unesco σαν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικης κυριαρχιας έπη 9 χρονιά από το 1557 μέχρι 1566 με εντολή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Έχει 30 μέτρα μακρός, και είναι 20 μέτρα πάνω από τον ποταμό Νερετβα.  Καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Αφού περιηγηθούμε στην πόλη συνεχίζουμε με προορισμό μια ακόμα σημαντική πόλη με μεγάλο λιμάνι, το Σπλιτ. Εδώ θα περπατήσουμε για να γνωρίσουμε τον τόπο, τον οποίο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ∆ιοκλητιανός επέλεξε για να κτίσει το παλάτι του σε σχήμα ρωμαϊκού κάστρου (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO).  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.  Δείπνο- Διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η Ντουμπρόβνικ – Φλώρινα

Αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις για  φαγητό ή καφέ, φτάνουμε αργά το βράδυ στην πόλη μας γεμάτοι όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

  • Tην μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας.
  • Μια διανυκτέρευση σε Μπούντβα.
  • Τρεις διανυκτερεύσεις σε Ντουμπρόβνικ.
  • Τα πρωινά και τα δείπνα σε πλούσιους μπουφέδες.
  • Τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Αρχηγό-συνοδό του γραφείου μας.
  • Έμπειρο ελληνόφωνο ξεναγό.
  • Επιπλέον γεύματα,  ποτά, τηλεφωνήματα, διασκεδάσεις, εισόδους μουσείων και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Τους δημοτικούς φόρους