Χίος

Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει ένα νησί με μεσαιωνικά χωριά, παραλίες με άγρια ομορφιά, άρωμα μαστίχας. Ναι, η Χίος είναι πολλά περισσότερα από ένα ελληνικό νησί στην άκρη του Αιγαίου.

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής: 300 €/άτομο (Ημιδιατροφή).
Επιβάρυνση μονόκλινου 90€.

Ημέρα 1η – 2η Φλώρινα – Πειραιάς – Χίος – Νέα Μονή – Ανάβατος – Αυγώνυμα

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Νέο Πάρκο στις 08:00 το πρωί. Αφού περάσουμε από το Αμύνταιο και κάνοντας τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις συνεχίζουμε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους στις 20:00 για την όμορφη Χίο. Άφιξη περίπου στις 05:30 στο νησί. Αμέσως μετά επιβίβαση στο λεωφορείο με προορισμό το ξενοδοχείο μας όπου θα αφήσουμε τα πράγματα μας. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για το πρώτο μας μπάνιο όπου θα απολαύσουμε τον καφέ ή το πρωινό μας στην οργανωμένη παραλία. Το μεσημέρι επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος. Το απόγευμα αναχωρούμε προς το κεντρικό τμήμα του νησιού όπου βρίσκεται το Βυζαντινό Μοναστήρι της Νέας Μονής. Η Νέα Μονή είναι το πιο σπουδαίο από τα αξιοθέατα του νησιού και θεωρείται μνημείο διεθνούς σημασίας. Τα ψηφιδωτά και η αρχιτεκτονική του το τοποθετούν ανάμεσα στις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες στην Ελλάδα. Στην Νέα Μονή υπάρχει μικρό μουσείο που μπορούμε να το επισκεφθούμε καθώς και την Τραπεζαρία της Μονής. Η επόμενη μας επίσκεψη είναι στο καστροχώρι του Αναβάτου. Μεσαιωνικό χωριό χτισμένο στην κορυφή ενός γκρεμού  και τόσο καλά εναρμονισμένο με το περιβάλλον που πολύ δύσκολα το διακρίνεις από μακριά. Πέρα από την μεσαιωνική του κατασκευή το χωριό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Χίο. Αποτελεί το «Ζάλογγο» της ιστορίας μας καθώς κατά την διάρκεια της Τουρκικής Σφαγής του 1822 αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Χιωτών που ή σφαγιάσθηκαν ή έπεσαν στον γκρεμό. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Ανάβατο και βορειοδυτικά της Νέας Μονής  προβάλει  ο μικρός γραφικός οικισμός των Αυγωνύμων. Άλλος ένα μεσαιωνικός οικισμός  με πέτρινα σπίτια, μικρά αψιδωτά παράθυρα και επίπεδες στέγες, χτισμένο για οχυρωματική άμυνα στις επιθέσεις των πειρατών. Προαιρετικά εδώ μπορούμε να κάνουμε μία στάση  στην όμορφη πλατεία του χωριού όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν αν το επιθυμούν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η Χίος – Γύρος νησιού (Πυργί – Μαστιχοχώρια)

Αφού απολαύσουμε το πλούσιο πρωινό αναχωρούμε για περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς της Μαστίχας στη νότια Χίο. Πρώτος σταθμός το χωριό Κάμπος, μία περιοχή που εκτείνεται 07 χιλιόμετρα μετά την πόλη της Χίου και είναι γεμάτη περιβόλια και παλιά αρχοντικά.  Στην πορεία μας θα  συναντήσουμε το χωριό Αρμόλια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αντικειμένων.   Η επόμενη στάση  είναι το χωριό Πυργί, το “ζωγραφιστό” χωριό, με την θαυμάσια αρχιτεκτονική του και τα μοναδικά ξυστά στις προσόψεις των σπιτιών.  Τα σπίτια στο χωριό αυτό έχουν  ζωγραφισμένους τους εξωτερικούς τους τοίχους. Γεωμετρικά  θέματα σε συνεχή εναλλαγή απλώνονται καθ` όλη την πρόσοψη σε οριζόντιες ζώνες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό κυρίως όταν ο διάκοσμος επεκτείνετε σε περισσότερα κτίρια όπως στην πλατεία του χωριού. Το χωριό Μεστά είναι το πιο γνωστό από τα Μαστιχοχώρια επειδή διατηρεί ακόμα την αρχική του μορφή. Στην πλατεία του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν αν το επιθυμούν. Στην επιστροφή μας προς τη Χίο, θα υπάρχει χρόνος για να απολαύσουμε τον καφέ μας ή να επισκεφθούμε την ηφαιστειακή παραλία Μαύρα Βόλια, μία από τις ωραιότερες της Χίου μόνο με μαύρα βότσαλα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα – Λαγκάδα – Χίος

Πρωινό και αναχώρηση για την Βόρεια πλευρά του νησιού. Πρώτη μας στάση, το χωρίο Βολισσός. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Η Βολισσός είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου, στην κορυφή του οποίου σώζεται ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, σχήματος τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Σε απόσταση κοντινή από το κεφαλοχώρι, τη Βολισσό, είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία, το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου. Η μεγάλη παραλία που αντικρίζει τα ιστορικά Ψαρά, αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι γνωστή για τα κρύα νερά και το βαθύ βυθό της. Στο τέλος της παραλίας, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. Σε αυτό το σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη. Μετά το προσκύνημα μας, στο μοναστήρι θα συνεχίσουμε για τον τελευταίο σημερινό σταθμό της περιήγησης μας, την Λαγκαδά. Η Λαγκάδα είναι ένα σχετικά σύγχρονο χωριό, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοί του προέρχονται από την Κυδιάντα, ένα από τα αρκετά παλαιά εγκαταλελειμμένα χωριά της Χίου, το οποίο βρίσκεται ΝΔ της Λαγκάδας. Μικρή στάση για καφέ και στην συνέχεια αναχώρηση για την πόλη της Χίου. Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η Χίος – Καβάλα – Φλώρινα

Πρωινό και αναχωρούμε με τις αποσκευές μας για το λιμάνι της Χίου και κατόπιν επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους στις 08:35 για Καβάλα. Άφιξη περίπου στις 22:45 το βράδυ στην Καβάλα και επιβίβαση στο πούλμαν για άμεση αναχώρηση για την Φλώρινα όπου κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις, άφιξη στην πόλη μας.

Περιλαμβάνει:

  • Tη μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας.
  • Τα εισιτήρια των πλοίων Καβάλα – Χίο και Χίο – Καβάλα (θέση οικονομική).
  • Τρείς διανυκτερεύσεις στη Χίο με ημιδιατροφή.
  • Τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας.

Δεν περιλαμβάνει:

  • Επιπλέον γεύματα, ποτά, τηλεφωνήματα, εισόδους μουσείων και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό.

!! Σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία στην τέταρτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί προαιρετική ημερήσια εκδρομή προς τη Σμύρνη και Τσεσμέ.

!! Σημείωση: Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.