Καππαδοκία

Ταξίδι στην Καππαδοκία: Σεληνιακό τοπίο, «νεραϊδοκαμινάδες» και υπόγειες πόλεις

Ένα ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο!!

Επισκόπηση

Τιμή συμμετοχής: 540€

Επιβάρυνση μονόκλινου 235€

Ημέρα 1η: Φλώρινα – Προύσα

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Νέο Πάρκο στις 05.00 το πρωί. Αφού προηγηθούν οι απαραίτητες  ενδιάμεσες στάσεις για την κάλυψη των ταξιδιωτικών μας αναγκών, φθάνουμε στα σύνορα των Κήπων. Μόλις ολοκληρωθεί ο τελωνιακός έλεγχος θα κάνουμε μια σύντομη στάση στα αφορολόγητα είδη. Αφού διασχίσουμε την Κεσσάνη θα περάσουμε από την Καλλίπολη στην Λάμψακο δια μέσου των στενών του Ελλησπόντου. Περνώντας τον Γρανικό Ποταμό και την Πάνορμο, φτάνουμε στην Προύσα, τη δεύτερη πρωτεύουσα των Οθωμανών Σουλτάνων και το δυτικό έσχατο του περίφημου «δρόμου του μεταξιού». Με την άφιξη στην πόλη  θα αρχίσουμε την  περιήγηση μας από το μνημείο του Καραγκιόζη, το περίφημο Ουλού Τζαμί με τους 20 τρούλους, και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε  στην αγορά της Προύσας η οποία φημίζεται για τα βαμβακερά της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η: Προύσα – Άγκυρα – Καππαδοκία (Προκόπι)

Μετά το πρωινό, ξεκινάμε την πορεία μας για την “χώρα την όμορφων αλόγων”, την Καππαδοκία. Περνώντας περιφερειακά από το Εσκί Σεχίρ και το Γόρδιο (σήμερα Polatli), το σημείο που ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον Γόρδιο δεσμό συνεχίζουμε για  την πρωτεύουσα της σύγχρονης Τουρκίας, την Άγκυρα. Τοποθετημένη στην καρδιά της χώρας, είναι ένα κομμάτι της «αληθινής» Τουρκίας που παραμένει αναλλοίωτο από τον τουρισμό. Βρίσκεται πραγματικά στα σύνορα όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές επιρροές, σε συνδυασμό με αυτές της Μέσης Ανατολής, έχουν χρωματίσει την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τις τέχνες, τη νυχτερινή ζωή. Στην περιήγησή μας με το πούλμαν θα δούμε την Ακρόπολη-Σιταντέλα, τη στήλη του Ιουστινιανού, το τζαμί Χατζή Μπαιράμ και το μουσείο των ανατολικών πολιτισμών. Συνεχίζουμε για να απολαύσουμε ένα μοναδικό τοπίο με την Λίμνη Τουζ (αλατολίμνη) που λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού και τη μεγάλη σύσταση σε αλάτι τα φύκια της δίνουν ένα μοναδικό ροζ χρώμα. Μία κάτασπρη έκταση, ένα πραγματικά σπάνιο τοπίο που φυσικά δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε και να βγάλουμε όμορφες φωτογραφίες. Άφιξη το απόγευμα στο Ουργκούπ, την πιο χλιδάτη και μοντέρνα πόλη της Καππαδοκίας.  Πριν την άφιξη μας στο ξενοδοχείο θα έχουμε την πρώτη στάση μας  στο Sarihan Caravanserai (Άβανος), περιοχή από την περίοδο των Σελτζούκων (13ο αιώνα). Αργότερα θα κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο μας στο Προκόπι (Ουργιούπ) για ξεκούραση, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η: Καππαδοκία (Προκόπι) – Προαιρετική βόλτα με αερόστατα

Η αυγή θα μας βρει στο Κόραμα, όπου θα μεταφερθούμε για την προαιρετική βόλτα μας με τα αερόστατα, μια μοναδική εμπειρία. Η διάρκεια της πτήσης είναι μία ώρα και θα απολαύσουμε την ανατολή του ηλίου στον αέρα. Τα εκατοντάδες άλλα φωτισμένα αερόστατα τα οποία θα βρίσκονται στον αέρα καθώς επίσης και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής από την ιδιόρρυθμη και πανέμορφη Καππαδοκία είναι μια εμπερία που “επιβάλλεται” να το ζήσει κάποιος επισκέπτης.  Ακολουθεί πρωινό και ξενάγηση στην πανέμορφη μικρή πόλη, κλασικό δείγμα της Καππαδοκικής τέχνης, σε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο, που θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα αρχοντικά, στα παραδοσιακά κτίρια της παλαιάς πόλης. Μια απόδειξη πως δεν είναι τυχαίο, που όλοι οι οικισμοί ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στο υπόλοιπο της ημέρας θα «αφουγκραστούμε» τον ενδότερο παλμό της Καππαδοκίας, κατευθυνόμενοι στα ορεινά τοπία και στο παγκοσμίως διάσημο Υπαίθριο Μουσείο της κοιλάδας Γκιόρεμε (Κόραμα) με τις περίφημες Νεραϊδοκαμινάδες να δεσπόζουν του τοπίου της περιοχής, εξώκοσμοι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχει σμιλεύσει για χιλιάδες χρόνια η δύναμη της φύσης. Η περιοχή φημίζεται επίσης για το ιδιαίτερο μοναστικό συγκρότημα, πραγματικό λίκνο της Ορθοδοξίας, που αποτελείται από λαξευμένες στο βράχο κατοικίες μοναχών, εκκλησίες και παρεκκλήσια, εδώ που άνθησε η χριστιανική σκέψη για αιώνες. Στη συνέχεια μας περιμένει η Ιχλάρα που φέρνει αβίαστα το στίγμα του «αλλιώτικου» και που δεν είναι τίποτε άλλο από μία απομονωμένη, κλειστή κοιλάδα, που περιβάλλεται από απότομους, πανύψηλους βράχους, κατάσπαρτη από υπέροχα ζωγραφισμένες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες που λαξεύτηκαν με μαεστρία σε αυτούς. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για την γενέτειρα πόλη του Αγίου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης, την Καισάρεια. Άφιξη στην πόλη των μαυσωλείων που είναι κτισμένη σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα με φόντο την χιονισμένη πυραμίδα του Ερζιγιέτ του αρχαίου βουνού Αργαίου, του ηφαιστείου που είναι δημιουργός των εκπληκτικών τοπίων της Καππαδοκίας. Θα εντυπωσιαστούμε από το άρτιο οδικό της δίκτυο, την γενική καθαριότητα και τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Εντυπωσιασμό προκαλεί η αντίθεση των μοντέρνων κτιρίων με τα σελτζούκικα και οθωμανικά μνημεία. Ελεύθερος χρόνος για να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τοπική αγορά που βρίσκεται δίπλα στο σελτζουκικο κάστρο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση

Ημέρα 4η: Καππαδοκία (Προκόπι – Μαλακοπή) – Ικόνιο

Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε με κατεύθυνση τη νότια πλευρά της Καππαδοκίας. Το ταξίδι μας συνεχίζεται με πρώτο μας σταθμό την πιο καλοδιατηρημένη υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής. Κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την περιοχή 5.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και λαξεύτηκε στον εξαιρετικά μαλακό πωρόλιθο ενός λόφου. Εδώ υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι, δωμάτια, αποθήκες και παρεκκλήσια που σχηματίζουν ολόκληρους πολυώροφους λαβύρινθους που συγκλονίζουν ακόμα και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Συνεχίζουμε για το Ικόνιο, μία πόλη που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Μία πόλη καθαρή, πολύ περιποιημένη με μοντέρνα στοιχεία που συνεχώς αναπτύσσεται. Στην πόλη του Ικονίου έζησε τον 13ο αιώνα ο Μεβλανά Τζελαλεντί Ρουμί, ο μεγαλύτερος περσόφωνος ποιητής και δάσκαλος και ο ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσιδων. Θα επισκεφτούμε το μουσείο-μαυσωλείο του Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί και στη συνέχεια θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο στο Ικόνιο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η: Ικόνιο – Παμούκκαλε (Ιεράπολη) – Ντενιζλί

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για το Παμούκκαλε (Ιεράπολη), το “Κάστρο του Βαμβακιού” με τις ιαματικές θερμές πηγές με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που εντυπωσιάζει και τον πιο “δύσκολο” επισκέπτη. Αφού φτάσουμε στο Παμούκκαλε, θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπολης, όπου θα δούμε τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, τα δημόσια λουτρά, το εκπληκτικό θέατρο με τις 50 σειρές καθισμάτων, τη νεκρόπολη και την μεγάλη Αγορά με στοές με κίονες στις πλευρές της. Έπειτα, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να βουτήξουμε στα ιαματικά θερμά νερά. Αργά το απόγευμα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στο Ντενιζλί. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η: Παμούκκαλε (Ιεράπολη) – Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια)

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Τσανάκκαλε μέσω Αϊβαλί και Σμύρνης, την πύλη για στενά του Ελλησπόντου. Φτάνουμε στο Τσανακκαλε και στο ξενοδοχείο μας νωρίς το απόγευμα. Ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, θα περιηγηθούμε στην παραλία της πόλης, θα δούμε το τεράστιο το ξύλινο άλογο που δώρισε η παραγωγή της ταινίας “Τροία” στο δήμο των Δαρδανελλίων, θα περπατήσουμε στα όμορφα πλακόστρωτα στενάκια με τις μπυραρίες και τα ζαχαροπλαστεία. Επιστροφή στο Ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 7η: Τσανάκκαλε Φλώρινα 

Μετά το πρωινό ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής μας. Θα περάσουμε στην ευρωπαϊκή πλευρά πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα “Τσανάκκαλε 1915”, την μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου με μήκος 4χλμ (απόσταση μεταξύ των πυλώνων 2χλμ). Αφού περάσουμε την Κεσάνη, μένουν λίγα χιλιόμετρα για τα σύνορα. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε αργά το βράδυ στη Φλώρινα.

Περιλαμβάνει:

 • Μετακινήσεις με λεωφορείο του γραφείου μας.
 • (6)  διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
  • 24.10 Προύσα Hotel KERVANSARAY 4* ή παρόμοιο
  • 25.10 Προκόπι Hotel MUSTAFA 5* ή παρόμοιο
  • 26.10 Προκόπι Hotel MUSTAFA 5* ή παρόμοιο
  • 27.10 Ικόνιο Hotel ANEMON 5* ή παρόμοιο
  • 28.10 Ντενιζλί  Hotel ANEMON 5* ή παρόμοιο
  • 29.10 Τσανάκκαλε Hotel PARION 5* ή παρόμοιο
 • Ημιδιατροφή (πρωινό και δείπνο)
 • Περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής.
 • Έμπειρο ελληνόφωνο ξεναγό – συνοδό.
 • Έμπειρο αρχηγό – συνοδό του γραφείου
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνει:

 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, τηλεφωνήματα, διασκεδάσεις, εισόδους μουσείων και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.
 • Την προαιρετική βόλτα με το αερόστατο (περίπου 170€ – 180€/άτομο)
!!! Το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με διαφορετική σειρά ή μερική αλλαγή, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για την καλύτερη έκβασή του χωρίς όμως να παραληφθεί τίποτα. Η χρονική διάρκεια των ξεναγήσεων-περιηγήσεων εξαρτάται άμεσα από την κίνηση στους δρόμους, την περίοδο πραγματοποίησης του ταξιδιού και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε γκρουπ (π.χ. αριθμός ατόμων, ηλικίες).
!!Φιλική συμβουλή!! Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, κάθε λαός έχει τις συνήθειες του, τις παραδόσεις του, τον τρόπο ζωής του. Σαν επισκέπτες πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε (για το χρονικό διάστημα του ταξιδιού μας) σε όλα τα προαναφερόμενα, αφήνοντας πίσω την κάθε προκατάληψη, χωρίς να προσπαθούμε να γενικεύουμε κακοποιά πράγματα και να συγκρίνουμε διάφορους προορισμούς μεταξύ τους. Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στο να γνωρίσουμε καλυτέρα τον προορισμό, στο να διαμορφώσουμε μια δική μας γνώμη γι’ αυτόν και στο να περάσουμε καλύτερα στο εκάστοτε ταξίδι μας